Bun găsit la Starea Săptămânii!
🟠 Stop joc! S-a strigat bingo! „Tunel de 9,45 kilometri pentru drumul expres Constanța-Tulcea, pe sub Pădurea Babadag!“ Sigur, e doar o idee deocamdată. Și nu în mintea zburdalnică a vreunui pasionat de SF, ci în documentele CNAIR! Măi, aveți grijă, lucrați cu atenție, să nu greșiți tunelul. Să nu ne trezim cu vreun tunel și pe sub Delta Dunării. Care să se lege apoi de tunelurile de sub Marea Neagră, care duc la Istanbul. Acum, lăsând glumele proaste la o parte, nu strică să ne amintim – dacă ești vreun boomer, ca noi, probabil îți amintești și tu – că despre un drum nou între Constanța și Tulcea se discută de vreo 2.000 de ani. De când era Ludovic Orban un tânăr liberal.
🟠 E tot mai clar că rușii sunt fierți împotriva UE și bagă strâmbe în creierul cetățenilor, prin intermediul rețelelor. Până și în Spania au dus campanii de dezinformare, după inundațiile de anul trecut, pentru a încerca să genereze neîncredere în instituțiile democratice și să delegitimeze sprijinul Spaniei pentru Ucraina. Probabil tot rușii l-au prostit și pe Trump, care, într-o ambuscadă organizată în Biroul Oval împotriva președintelui sud-african, a prezentat imagini din Congo drept „dovadă“ a unor presupuse masacre comise în Africa de Sud împotriva albilor. Dar na, ce mi-e Congo, ce mi-e Africa de Sud, cam tot aia pentru dovleacul înfuriat.
🟠 Ce facem în weekend? Că au intrat banii: tocmai am primit 1,27 de miliarde de euro din PNRR! Uraaa! Unde-i spargem? Puteam să primim și mai mulți, da, dar Comisia Europeană a suspendat plata a 869 de milioane de euro din cauza neîndeplinirii a trei jaloane din Plan. Adică „din cauza lipsei de transparență și de competență în care se fac numirile la șefia companiilor energetice de stat și la AMEPIP, dar și din cauza pensiilor speciale“. Mda, n-am înțeles ce-i cu pensiile speciale. Or fi prea mici, sau ce?
🟠 Bărbate, ia mai pune niște terabiți pe focul ăla, că mi-au înghețat țurloaiele, zău! Stai, femeie, că alta e problema, se pare că nu e net, de-aia s-a făcut frig în casă! Un dialog imaginar, de nu departe de realitate: sunt deja mii și mii de locuințe care se încălzesc cu agentul termic emanat de marile centre de date. De exemplu, Microsoft construiește un complex de centre de date care va furniza căldură pentru 40% dintre locuințele din Espoo (al doilea oraș ca mărime din Finlanda), adică aproximativ 100.000 de locuințe. O centrală pe cărbune a fost deja închisă, fiindcă nu mai era nevoie de ea.
🟠 Apropo de știință. Știai că este un păcat să depui o contestație? Vai, da, cică e mai grav decât dacă speli duminica. Deci, dacă nu știai de acest păcat, e timpul să afli, cum au aflat și elevii de la Olimpiada de „Cultură și spiritualitate românească“, adică Limba și literatura română și Religie, clasele V-VIII. Elevii care au îndrăznit să depună contestație au fost pedepsiți prin depunctare și mustrare publică. Și au scăpat ieftin, că putea, naibii, să-i calce mașina!
🟠 Toți pățim de-astea: zici că te duci un sfert de oră pân’ la magazin și te întorci după trei ore, rupt de oboseală și plin de draci. Sau cu alegerile, da, că am plecat pe 24 noiembrie 2024 să votăm un președinte și abia acum, pe 18 mai, ne-am întors. Ei, da’ cum o fi să pleci opt zile în spațiu și să fii nevoit să rămâi acolo nouă luni? Iată cum e, au povestit doi astronauți care au pățit.
🟠 Și tot din lumea științei. Pardon: din lumea științei administrației Trump. Întâi, li s-a pus pata pe publicații științifice consacrate, unele înființate încă din secolul XIX. După care se descoperă că un raport al administrației Trump referitor la sănătatea copiilor, raport care pune la îndoială siguranța vaccinurilor, citează studii inexistente. Guvernul SUA și-a însușit critica și a promis că în cel mai scurt timp va produce și acele studii, ce mare scofală?
🟠 Mare atenție. După ce trece nebunia asta cu CCR și declarațiile de avere – iată, până și un fost judecător constituțional spune că nu înțelege decizia –, e foarte posibil să revină discuția cu sistemele antigrindină. Trebuie să fii pregătit, așa că documentează-te în avans. Poți începe cu acest material: „România, fără sistem antigrindină. Ce legătură are cu vremea schimbătoare?“. Sunt informații despre climă, despre iodura antigrindină, despre producerea ploii și multe altele. Poate că nu e 100% edificator, da’ sigur te ajută, când vine momentul disputei, să-i bagi în ceață pe ceilalți. Fii producător de ceață artificială!
🟠 Gata cu Finlanda: vecina sa Estonia a devenit, ușor-ușor, cea mai performantă țară europeană în cadrul programului de evaluare internațională a elevilor (PISA). Iar unul dintre motivele acestui progres în educație s-ar părea că stă în folosirea intensivă a telefoanelor mobile de către elevi. Culmea, da. În timp ce multe țări vin cu interdicții, Estonia încurajează utilizarea telefoanelor la școală. Curând va trece la alt nivel, negociază licențe gratuite de OpenAI. Iar la alegerile locale, tinerii de 16 ani vor vota de pe telefon. Estonia, da. Pe care unii din România nu știu să o găsească pe hartă nici cu trei telefoane conectate la internet.
🟠 Dacă ai văzut emisiunile noastre, mai ales acelea de pe canalul Starea Sănătății, știi că avem aici un tip, Dragoș Pătraru îl cheamă, care își exprimă frecvent mirarea că medicii din filme obișnuiesc să bea. E uluit că, una-două, în pauze sau după serviciu, pac, un păhărel la măsea, ceea ce transmite publicului un semnal profund nepotrivit. Ei, dar asta nu-i nimic. Stai să vezi. Trei medici croați au urmărit la milimetru celebrul serial Doctor House, ca să descopere erorile medicale. Și au descoperit, în cele 170 de episoade, 77 de erori! Până și bastonul pe care-l folosește House e utilizat greșit.
🟠 Uau, asta chiar e tare: logoul unei bănci înființate în România, la Cluj-Napoca, va apărea pe volanul și căștile unor piloți din Formula 1. Pentru că Banca Transilvania a devenit sponsor la McLaren. Bun așa, deci așteptăm noile oferte de finanțare: ia-ți un McLaren în 12 rate egale fără avans! Sau: cum ar fi să se construiască și la noi, în sfârșit, un circuit de Formula 1, ca să nu mai fie nevoiți politicienii noștri să zboare pe ascuns prin țări străine. S-a mai vorbit despre un astfel de proiect, era vorba să se construiască pe la Mangalia. Poate se face chiar la Cluj-Napoca, în paralel cu metroul. (Precizare: aceasta nu este o „postare sponsorizată“, noi ne bazăm în continuare pe susținerea financiară a publicului nostru.)
Cartea săptămânii
Economie utilă pentru vremuri dificile – Abhijit Banerjee, Esther Duflo
O carte publicată în 2019 și tradusă în 2021 la Editura Litera, despre care am vorbit des la Vocea Nației. Reluăm acum recomandarea pentru că avem mare nevoie să ne uităm în spatele ideilor învechite de care nu reușim nicicum să scăpăm.
Generații întregi de politicieni și economiști au repetat aceleași mantre și au încetat să mai țină cont de realitatea din prezent. Însă există date adunate din studii actuale, desfășurate în lumea reală, despre care Duflo și Banerjee vorbesc în cartea asta, date care nu mai confirmă deloc convingerile și opiniile formate din manuale și din birouri.
Economia prost înțeleasă și prost aplicată este într-o mare măsură responsabilă pentru situația în care ne aflăm azi. Fără să înțelegem că inegalitățile uriașe conduc la ascensiunea extremismului, nu avem nicio șansă ca la următoarele alegeri să mai evităm glonțul pe care l-am evitat acum.
Cum foarte bine scria și economistul Cornel Ban zilele astea, din perspectivă economică suferim pur și simplu de o „stagnare intelectuală”. Pe Cornel Ban îl poți asculta în mai multe interviuri pe canalul Starea Nației.
Starea Sănătății
Cât de ușor este să-ți iei concediu medical? Care e durata unui astfel de concediu? Cum se calculează indemnizația? Cum beneficiezi de concediu medical dacă nu ești angajat?
Te invităm pe canalul Starea Sănătății, unde poți să afli răspunsul la aceste întrebări și multe alte informații esențiale pe acest subiect de la Sorana Stănescu, jurnalistă independentă pe sănătate la publicația Foaia de Observație.
Starea ideilor
Avem nevoie de multă inovație socială, ca să ne putem apăra de efectele neanticipate ale inovației tehnologice.
În cuvinte mai simple, înseamnă că viața trebuie să devină mai bună și mai ușoară pentru toată lumea, pentru ca apoi, împreună, să rezolvăm toate problemele cu care ne confruntăm, precum pericolul dezinformării care vine la pachet cu toate beneficiile aduse de internet și de rețele. Înseamnă că ar trebui să luăm foarte serios în considerare ideea că trebuie să muncim mai puțin, ca să avem mai mult timp să ne preocupăm de idei, de concepte precum democrație și stat de drept și, la nevoie, să le apărăm.
Cum zicea antropologul David Graeber: nu există formă mai bună de a te asigura că oamenii rămân inactivi politic decât aceea de a-i pune, în fiecare moment al zilei lor, să muncească, să stea pe drum înspre și dinspre muncă, să se pregătească pentru muncă.
Pe același subiect, recomandăm episodul de sâmbăta asta al podcastului Vocea Nației.
Recomandări de evenimente
Până duminică are loc târgul de carte Bookfest.
A început Dokstation Music Documentary Film Festival, care ține până duminică.
American Independent Festival începe săptămâna viitoare și apoi continuă în alte trei orașe: Castelul Bran (13–14 iunie), Timișoara (13–15 iunie) și Iași (21–22 iunie).
Dragoș se întâlnește cu voi azi la Shopping City Ploiești, începând cu ora 18 și mâine la Timișoara, Shopping City, la etaj, lângă terasa Tucano, de la ora 12.
Intrare gratuită pe bază de înscriere.
Dacă vrei să-ți alegi și o cană, te invităm să arunci o privire peste site-ul nostru.✨
Mulțumim!